Przepraszam za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to, czego szukasz
Wyszukaj ponownie to, czego szukasz
Talerze porcelanowe to białe, odporne na wiele uszkodzeń mechanicznych i środków chemicznych naczynia zaliczane do jednych z podstawowych nakryć stołu. Towarzyszą ludziom od wielu setek lat, przekazywane są z pokolenia na pokolenie, a nawet podarowywane są jako prezent na dowolną okazję. Porcelana natomiast jest materiałem występującym pośród ludności od okolicy siódmego wieku. Mieszkańcy chińskich wiosek wykorzystywali pospolite m.in. skruszone skały, które podatne były na formowanie. Plastyczność, jak i biel nadawały przede wszystkim odpowiednie proporcje zastosowane w mieszaninie glinki kaolinowej ze skaleniem i kwarcem. Natomiast odpowiednią, czyli wielopokoleniową trwałość nadawało wypalanie w bardzo wysokich temperaturach - od 920 do 980 stopni dla wyrobów nieszkliwionych oraz od 1280 do 1460 stopni dla wyrobów szkliwionych. Przełomową recepturę porcelany wymyślono w Wielkiej Brytanii, gdzie zamiast kaolinu używano skruszonych kości zwierząt, najczęściej bydła. Tę odmianę nazwano porcelana kostna, a jej produkcja pomimo kilku kontrowersji występuje do dzisiaj. Charakteryzuje się mleczną bielą, która jest wyjątkowo trwała. Talerze z porcelany białej, jak i inne naczynia kuchenne z których ludność korzysta od okolicy czasów Rzymskich - kiedy jedzono z niskiego stołu, leżąc na boku i podbierając jedną ręką preferowaną porcję - rozwinęły się na przełomie wielu lat. Dlatego dzisiaj możemy wybrać wśród kolorów, wzorów, materiałów wykonania, głębokości czy wielkości wielu z nich, w tym talerzy, bez których teraźniejsze życie mogłoby być skomplikowane.
Talerze z porcelany chińskiej charakteryzują się nade wszystko motywami oraz kolorystyką. Bogate zdobienia pełne szczegółów, intensywnych i odważnych barw, a także wzorów zwierzęcych oraz ludzkich, wyróżniają się na tle innych. Wśród wielu azjatyckich ornamentów występują pawie, których ogony rozłożone niczym wachlarz prezentowane są z wyjątkową dbałością o detale. W orientalnych ozdobnikach znajdziemy też ludzi składających się na obraz codzienności, ubranych w kimona, posiadających geta, czyli specjalne klapki lub japonki na podwyższanej deseczce, a nawet charakterystyczne parasolki w ręku pełne ciekawych motywów. Talerze porcelanowe wywodzące się z tego kraju i stylu, przesycone są wręcz złotem, błękitem, czerwienią oraz pomarańczem. Inne zdobnictwo ujrzymy na angielskich zastawach, gdzie poza ciekawymi widokami na naczyniach, w których nie brakuje wodospadów, znanych budynków, lasów, natury i roślin, zobaczymy teraźniejszość. Nowatorskie ornamenty, ludzi wyjętych z obecnych czasów np. kobiety z rozwianymi włosami, zwierzęta towarzyszące ludziom w domach, a nawet abstrakcję. Nie brakuje też znanych dzieł np. surrealistów, jak i obrazów innych artystów. Niemiecka porcelana to przede wszystkim wzory zainspirowane martwą naturą. Owoce, warzywa, codzienne elementy widywane w kuchni, kojarzone nawet z regionalnymi ozdobami. Talerze oraz zestawy widniejące w tej kategorii posiadają również minimalistyczne wzory, jak kolorowe paseczki czy nawet jeden, pełny kolor widniejący na całym naczyniu. Poza wspomnianymi, rzadziej zobaczymy ludzi typowych niemieckiej kulturze, jak mężczyzn przybranych w szelki i długie skarpety, czy kobiety z kuflami piwa.
Zobacz również:
Talerze porcelanowe to białe, odporne na wiele uszkodzeń mechanicznych i środków chemicznych naczynia zaliczane do jednych z podstawowych nakryć stołu. Towarzyszą ludziom od wielu setek lat, przekazywane są z pokolenia na pokolenie, a nawet podarowywane są jako prezent na dowolną okazję. Porcelana natomiast jest materiałem występującym pośród ludności od okolicy siódmego wieku. Mieszkańcy chińskich wiosek wykorzystywali pospolite m.in. skruszone skały, które podatne były na formowanie. Plastyczność, jak i biel nadawały przede wszystkim odpowiednie proporcje zastosowane w mieszaninie glinki kaolinowej ze skaleniem i kwarcem. Natomiast odpowiednią, czyli wielopokoleniową trwałość nadawało wypalanie w bardzo wysokich temperaturach - od 920 do 980 stopni dla wyrobów nieszkliwionych oraz od 1280 do 1460 stopni dla wyrobów szkliwionych. Przełomową recepturę porcelany wymyślono w Wielkiej Brytanii, gdzie zamiast kaolinu używano skruszonych kości zwierząt, najczęściej bydła. Tę odmianę nazwano porcelana kostna, a jej produkcja pomimo kilku kontrowersji występuje do dzisiaj. Charakteryzuje się mleczną bielą, która jest wyjątkowo trwała. Talerze z porcelany białej, jak i inne naczynia kuchenne z których ludność korzysta od okolicy czasów Rzymskich - kiedy jedzono z niskiego stołu, leżąc na boku i podbierając jedną ręką preferowaną porcję - rozwinęły się na przełomie wielu lat. Dlatego dzisiaj możemy wybrać wśród kolorów, wzorów, materiałów wykonania, głębokości czy wielkości wielu z nich, w tym talerzy, bez których teraźniejsze życie mogłoby być skomplikowane.
Talerze z porcelany chińskiej charakteryzują się nade wszystko motywami oraz kolorystyką. Bogate zdobienia pełne szczegółów, intensywnych i odważnych barw, a także wzorów zwierzęcych oraz ludzkich, wyróżniają się na tle innych. Wśród wielu azjatyckich ornamentów występują pawie, których ogony rozłożone niczym wachlarz prezentowane są z wyjątkową dbałością o detale. W orientalnych ozdobnikach znajdziemy też ludzi składających się na obraz codzienności, ubranych w kimona, posiadających geta, czyli specjalne klapki lub japonki na podwyższanej deseczce, a nawet charakterystyczne parasolki w ręku pełne ciekawych motywów. Talerze porcelanowe wywodzące się z tego kraju i stylu, przesycone są wręcz złotem, błękitem, czerwienią oraz pomarańczem. Inne zdobnictwo ujrzymy na angielskich zastawach, gdzie poza ciekawymi widokami na naczyniach, w których nie brakuje wodospadów, znanych budynków, lasów, natury i roślin, zobaczymy teraźniejszość. Nowatorskie ornamenty, ludzi wyjętych z obecnych czasów np. kobiety z rozwianymi włosami, zwierzęta towarzyszące ludziom w domach, a nawet abstrakcję. Nie brakuje też znanych dzieł np. surrealistów, jak i obrazów innych artystów. Niemiecka porcelana to przede wszystkim wzory zainspirowane martwą naturą. Owoce, warzywa, codzienne elementy widywane w kuchni, kojarzone nawet z regionalnymi ozdobami. Talerze oraz zestawy widniejące w tej kategorii posiadają również minimalistyczne wzory, jak kolorowe paseczki czy nawet jeden, pełny kolor widniejący na całym naczyniu. Poza wspomnianymi, rzadziej zobaczymy ludzi typowych niemieckiej kulturze, jak mężczyzn przybranych w szelki i długie skarpety, czy kobiety z kuflami piwa.
Zobacz również: